[ Оновлені теми · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Літературний » Скринька письменника с кориснощами » Дещо про авторські права та їх захист
Дещо про авторські права та їх захист
АрзаннаДата: Неділя, 21.05.2017, 17:29 | Повідомлення # 1
Подполковник
Група: Адмін
Повідомлень: 107
0
Репутація: 0
Статус: Офлайн
Корисні статті з сайту: "Просвіта Херсонщини"
 
АрзаннаДата: Неділя, 21.05.2017, 17:36 | Повідомлення # 2
Подполковник
Група: Адмін
Повідомлень: 107
0
Репутація: 0
Статус: Офлайн
"ЯК НАДРУКУВАТИ КНИЖКУ"


У цьому уроці нашого Практикуму розглянемо питання, що часто зустрічається: Як видати? Як надрукувати книжку - хоча б власним коштом?

Звичайно, зараз є великі видавництва (у Києві, Харкові, Львові), які беруть рукописи письменників для видання. Але там доста нюансів. Головний нюанс наразі - звичайно ж, фінансова криза. В умовах цієї фінансової кризи видавництва намагаються брати в роботу тільки абсолютно "залізні" рукописи – тобто такі, в яких вони точно впевнені, що легко продадуть наклад і потім навіть його додрукують і ще раз продадуть. Але в такі видавництва в кожному разі пробитися починаючому письменникові (а іноді й непочатківцеві) досить нелегко. Для цього треба мати неабияку пробивну силу та везіння.

Але видати свою книгу, пощупати її корінець, погортати сторінки, побачити текст надрукованим, потім дарувати друзям - дуже важливо для деяких людей (і я їх чудово розумію!).

Який же вихід? Зараз (саме в умовах ринкової економіки - на відміну від радянської планової соціалістичної) можна легко надрукувати свою книгу власним коштом. Або знайти спонсорів. До речі, у нашій практиці бувало, що люди знаходили собі спонсорів. Іноді письменникам допомагають районні ради, управління культури...

Тож, припустимо, що у вас є певна сума грошей на видання вашої книжки.

Отже, розглянемо кілька шляхів.

1) Ви звернулися в кілька великих видавництв у вашому місті, навіть тих, які видають книги коштом авторів. Вас, скоріше за все, сильно "порадували" ціни. Як правило, серйозні видавництва беруться за видання накладу від 1000 штук. У принципі, цілком зрозуміло, чому. Тому що додрукова підготовка вимагає дійсно багато зусиль професіоналів: редактора, коректора, верстальника, художника... І тільки потім іде безпосередньо друк, а далі - ще й післядрукові роботи. У результаті ціна видання... гм... м'яко кажучи, зашкалює.

2) Можна звернутися до місцевого видавництва "Просвіта". Іноді вони можуть допомогти починаючим авторам. Так, як допомагає іноді наша місцева "Просвіта". Іноді "Просвіта" видає альманахи, літературні збірки - і в такий спосіб можна надрукувати якісь невеликі твори (оповідання, новели, вірші). Але "Просвіті" зараз теж нелегко…

3) Якщо не допомогли попередні способи. Шукайте у своєму місті (обласному центрі) фірму оперативної поліграфії, в якій є різограф і яка займається друком книг. У таких фірмах наклад, як правило, становить від 100 штук. І коштує набагато доступніше, ніж у "справжньому” великому видавництві.

А тепер кілька важливих порад щодо вибору такої фірми (якщо Ви живете далеко від Херсона, звичайно):

А) Дивіться в першу чергу не на ціну (вона може трошки відрізнятися в той або інший бік), а на вже видані, надруковані книги. Чим більше видань зможе показати менеджер, - тим краще. Це свідчення того, що вони справді професіонали. Тож менше буде всяких незрозумілостей та складностей.

Б) Наклад. У Херсоні ми рекомендуємо друкувати від 150 штук. Хоча, як правило, автори друкують 100 штук. Просто з досвіду ми знаємо, що наклад у 100 примірників - у автора дуже швидко розбігається, розходиться, розлітається. Навіть іноді доводиться додруковувати - ще 100 штук. Додрукування обходиться дешевше, ніж видання двох різних книжок, але дорожче, ніж друк за один раз 200 штук. Тож враховуйте це.

В) Попередньо вирішіть, чи потрібний вам ISBN - тобто Міжнародний Стандартний Книжковий Номер. Визначитися вам допоможе ось ця стаття. Цілком можливо, що якщо ви не знаєте, що це таке, і якщо ви друкуєте книжку для власного задоволення та друзів, - то вам він не потрібний. Але якщо після прочитання статті про ISBN ви зрозуміли, що вам дуже потрібний цей номер, то довідайтеся в менеджера, чи зможуть вони надати його виданню.

Г) Почитайте інші уроки нашого Практикуму - там є ще багато цікавих та важливих моментів у галузі співробітництва письменника та видавництва.

Д) Уточніть у менеджера - чи зберігають вони електронний макет і чи можуть віддати його вам після друку. Наскільки нам відомо, у нас у Херсоні тільки ми зберігаємо електронні макети виданих книг.




Крім того, у нас є ще одна цікава пропозиція для гарних авторів. А саме: багато цікавих і важливих книг ми розміщуємо на нашому сайті - але, звичайно, тільки з дозволу автора. Це своєрідна пропаганда творчості письменника. Багато авторів це розуміють й із задоволенням погоджуються. Адже наклад у 100 і навіть 200 примірників - це, звичайно ж, мізер і сльози. А на наш сайт щодня приходить більше двохсот чоловік. І деякі твори, особливо дитячі вірші, на Порталі знаходили київські журнали, виходили на авторів із проханням надрукувати їхні вірші у своїх періодичних виданнях і ... навіть платили авторам за це певний гонорар. smile

Зауважте, що цього не роблять не тільки в жодному видавництві Херсона... В інших областях таке теж можна знайти дуже й дуже рідко. Така послуга, звичайно ж, безкоштовна! Від автора потрібний тільки дозвіл. Це просте доповнення до видання.

Треба відзначити, що ми робимо це на чистому ентузіазмі. Адже це - українська культура! Вона є. Вона живе. Людям треба це бачити, читати, знати.

Шановні Автори! Ваша творчість потрібна Україні. Тож пишіть і видавайтеся!




Отже, загальний висновок зі статті: зараз найпростіший, найлегший і найдоступніший спосіб уперше видати свою книжку - це надрукувати її у фірмі оперативної поліграфії, на різографі, невеликим накладом, власним коштом.

Джерело: Як надрукувати книжку? | Просвіта Херсонщини http://prosvita-ks.co.ua/praktyk....ixH7iHf
Увага! Матеріали захищені авторським правом!
 
АрзаннаДата: Неділя, 21.05.2017, 17:56 | Повідомлення # 3
Подполковник
Група: Адмін
Повідомлень: 107
0
Репутація: 0
Статус: Офлайн
Авторські права письменника з точки зору закону


З видавничої практики та власного досвіду відомо, що найбільше піклуються про захист своїх авторських прав починаючі письменники. А чим більше досвіду — тим менше автори переймаються такими питаннями. Але тим не менше, гадаємо, даний урок Практикуму дасть матеріал для роздумів багатьом авторам, не лише новачкам.

Отже, досить часто в авторів виникають питання: «Яким чином краще захистити мої авторські права? Що для цього необхідно зробити? Чи допоможуть мені у цьому значок копірайту та ISBN?»

Тому у цьому уроці ми наводимо витяги із «Закону України про авторське і суміжні права» (23 грудня 1993 року, N 3792-XII), деякі найважливіші моменти виділяємо, підкреслюємо та коментуємо людською мовою - а саме, у ракурсі співпраці письменника та видавництва.

Стаття 11. Виникнення і здійснення авторського права.
2. Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.
І трошки пізніше цей важливий момент ще раз підкреслюється:
Стаття 28. Строк дії авторського права
1. Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення і починає діяти від дня створення твору.
2. Авторське право діє протягом усього життя автора і 70 років після його смерті.

Таким чином, чітко вказано, що як тільки автор створив якийсь твір, - відразу виникли авторські права.

3. Особа, яка має авторське право (автор твору чи будь-яка інша особа, якій на законних підставах передано авторське майнове право на цей твір), для сповіщення про свої права може використовувати знак охорони авторського права.

Знак охорони авторського права – так званий «копірайт» – © – усім відомий. Автор твору може його використовувати. А може і не використовувати – за власним бажанням.
За традицією його ставлять на усіх книгах – і автор, і видавництво (як на видавничий продукт).
Часто запитують: «А цей значок можна ставити тільки після реєстрації авторських прав? Чи захистить цей значок від того, що в мене мій твір якимось чином вкрадуть?»
Відповідь: «Ні. Цей значок за бажанням можна поставити навіть на рукопис. І це теж буде належне та відповідне його використання. Цей значок тільки повідомляє, що є людина, якій належать авторські права на книгу. Але не захищає від копіювання або іншого порушення авторських прав, на жаль».

5. Суб'єкт авторського права для засвідчення авторства (авторського права) на оприлюднений чи не оприлюднений твір, факту і дати опублікування твору чи договорів, які стосуються права автора на твір, у будь-який час протягом строку охорони авторського права може зареєструвати своє авторське право у відповідних державних реєстрах.

Що це означає? А те, що письменник може реєструвати своє авторське право. Але може і не реєструвати його. Все одно, йому належить твір. А отже – йому від часу створення – належать і авторські права на цей твір.
Незалежно від того, чи зареєстрував автор свої авторські права у відповідній установі, чи не зареєструє, у випадку порушення його прав – подальші дії та наслідки будуть абсолютно однакові.
З іншого боку, навіть якщо письменник зареєстрував авторські права на свій твір, - це не дає йому гарантії, що його авторські права не будуть порушені тим чи іншим чином.
Таким чином реєстрація не є обов’язковою. І в принципі, не може допомогти практично нічому.

Зареєстровані та незареєстровані твори згідно із Законом охороняються абсолютно однаково!

Якщо Ви як автор таки боїтеся, що хтось може «вкрасти» Ваш твір та опублікувати без вказання Вашого імені, без Вашого відому, або іншим чином порушити Ваші авторські права… То за бажанням таки можете зареєструвати своє авторське право на твір. Установа, яка реєструє авторські права, зветься Державний департамент інтелектуальної власності. Цей Департамент надасть Вам Свідоцтво, що посвідчить Ваші авторські права. Не безплатно, зрозуміло. Свідоцтво, як і немайнові права автора, не має терміну дії.

Крім того, є ще досить багато фірм-посередників, які займаються уладнанням формальностей між автором та Департаментом. А їхні ціни на подібні послуги... кгм... (краще я промовчу)

Та не все так погано. Якщо Ви все-таки вирішили якимось чином додатково захистити свої права щодо цього твору… - то слідкуйте за подальшими публікаціями у нашому Практикумі. Далі ми дамо поради, яким чином можна захистити свої авторські права найпростішим способом.
А зараз продовжимо розбирати та коментувати «Закон України про авторські права».

Стаття 15. Майнові права автора
3. Виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти:
1) відтворення творів;
2) публічне виконання і публічне сповіщення творів;
4) будь-яке повторне оприлюднення творів, якщо воно здійснюється іншою організацією, ніж та, що здійснила перше оприлюднення;
7) включення творів як складових частин до збірників, антологій, енциклопедій тощо;

Перелік там, звісно, довший, і як вказано, не є вичерпним. Але ми навели пункти, що пов’язані з друкованими творами.

Отже, звідси випливають два моменти.
Перший: Автор може відмовити у публікації свого твору у збірнику, антології, альманасі тощо. Але на практиці – жодного подібного випадку у нас ще не було.
Другий: Стосовно Глобальної Мережі та нашого порталу як її частинки. Письменник має право дозволити чи заборонити публікацію свого твору на нашому Порталі. Тому ми обов’язково запитуємо дозвіл.
(Прим.: У нашій практиці десь приблизно 5 або 10% авторів відмовляли у такій публікації. - гм… І як би нам не хотілося, як би ми не були впевнені, що деякі твори необхідно якнайширше пропагувати… - авторське право, побажання та дозвіл – над усе!)

Стаття 32. Передача права на використання твору
1. Автору та іншій особі, яка має авторське право, належить виключне право надавати іншим особам дозвіл на використання твору будь-яким одним або всіма відомими способами на підставі авторського договору.
Використання твору будь-якою особою допускається виключно на основі авторського договору, за винятком випадків, передбачених статтями 21-25 цього Закону.

Стаття 33. Договори на право використання творів
1. Договори про передачу прав на використання творів укладаються у письмовій формі. В усній формі може укладатися договір про використання (опублікування) твору в періодичних виданнях (газетах, журналах тощо).

Оскільки Інтернет можна розглядати як одну із «продвинутих» форм ЗМІ, то звідси випливає, що для публікації книги на нашому Порталі достатньо усного договору.
(Прим.: На практиці – як правило достатньо запропонувати автору таку публікацію – і наші шановні письменники з радістю погоджуються. Щоправда, декому доводиться роз’яснити, що можна розглядати публікацію на Порталі як додаткову форму пропаганди їхньої творчості.
Прим.: Не було ще жодного випадку, щоб автор постраждав внаслідок публікації у нашому Порталі і, ображений цим, заборонив публікацію раніше розміщеного твору).

Стаття 51. Порядок захисту авторського права і суміжних прав
Захист особистих немайнових і майнових прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав здійснюється в порядку, встановленому адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством.

Стаття 52. Способи цивільно-правового захисту авторського права і суміжних прав
1. За захистом свого авторського права і (або) суміжних прав суб'єкти авторського права та суміжних прав мають право звертатися в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції.
При порушеннях будь-якою особою авторського права і (або) суміжних прав, недотриманні, використанні творів чи створенні загрози неправомірного використання об'єктів авторського права та інших порушеннях особистих немайнових прав і майнових прав суб'єкти авторського права і (або) суміжних прав мають право:
а) вимагати визнання та поновлення своїх прав, у тому числі забороняти дії, що порушують авторське право і (або) суміжні права чи створюють загрозу їх порушення;
б) звертатися до суду з позовом про поновлення порушених прав та (або) припинення дій, що порушують авторське право та (або) суміжні права чи створюють загрозу їх порушення;
в) подавати позови про відшкодування моральної (немайнової) шкоди;
г) подавати позови про відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним авторського права і (або) суміжних прав, або виплату компенсацій;

Оце найважливіша стаття. Вона пояснює, що захист авторських прав у випадку їх порушення здійснюється в суді. І саме суд розглядає, чи дійсно були порушені авторські права, і яким чином відшкодувати матеріальні та моральні збитки автора.
(Прим.: Насправді, випадки порушення авторських прав – дуже і дуже рідкісні. Звісно, якщо тільки Вас звуть не Сергій Лукьяненко. smile І якщо суд встановить, що авторські права таки порушені, автор може отримати набагато більше, ніж продаючи власні книжки, і навіть більше будь-яких гонорарів. І навпаки — редиска, тобто «нехороша людина», у цьому випадку втратить дуже багато).

Джерело: Авторські права письменника з точки зору закону | Просвіта Херсонщини http://prosvita-ks.co.ua/praktyk....j0bFdkg
Увага! Матеріали захищені авторським правом!
 
АрзаннаДата: Неділя, 21.05.2017, 17:57 | Повідомлення # 4
Подполковник
Група: Адмін
Повідомлень: 107
0
Репутація: 0
Статус: Офлайн
Що таке ISBN? Чи захищає він мої авторські права?


За що треба платити при виданні книги, а за що не треба.

Ми розглянемо питання, що часто зустрічається: що таке ISBN, як його отримати, для чого він потрібний, що дає його присвоєння… І найголовніше — чи допоможе ISBN захистити авторське право письменника.

Спочатку трошки розповімо про декілька типів кодів для книг.

Гадаю, будь-яка людина, що відкривала книгу, хоч раз у житті звертала увагу на кілька кодів на звороті титульного аркуша книги.

Угорі вказується шифр на зразок: ББК 84.4 (4Рос) або 63.3 (4Укр).
Це шифр Бібліотечно-бібліографічної класифікації. Він використовується для тематичного розміщення книг на полках бібліотек (і можливо, деяких книжкових магазинів) та для їхнього відображення в Систематичному (тобто тематичному) каталозі бібліотеки. Ні для чого іншого. Бібліофіл з величезною домашньою бібліотекою теж, звичайно, може використати цю класифікацію (або придумати свою, більше підходящу йому за тематикою). Відповідно, цей шифр указує на тематику книги: наприклад, 84 - художня література, 63 - історія й так далі.

Іноді ще зустрічається шифр УДК. Його функція - така сама, як і у ББК. Він досить часто використовується у научних виданнях. Просто у цій класифікації використовуються інші шифри для тем.
Відразу під шифром ББК знаходиться сполучення на зразок В19. Це так званий авторський знак. Він складається з першої букви прізвища автора плюс цифри, що відповідають початковому буквосполученню. Так, наприклад, цей авторський знак В19 привласнюється всім книгам Миколи Василенка та всіх інших авторів, чиє прізвище починається на Вас~. Знову ж таки, цей код у книгах указується для зручності бібліотекаря — для розміщення фонду за алфавітом і для алфавітного каталогу.

Ці шифри (ББК та авторський знак), як правило, указують у видавництвах. Мало того, деякі не дуже порядні фірми можуть користуватися непоінформованістю своїх замовників. Вони із зарозумілим виглядом пояснюють, що за присвоєння цих двох шифрів вони візьмуть деяку кількість "тугриків". Якщо раптом ви, шановний письменник, зіштовхнулися з таким підходом, - біжіть із подібного "видавництва" подалі. Тому що присвоєння цих двох шифрів за часом займає від сили хвилин 5 і не повинне коштувати ні копійки. Навіть якщо фірма не надасть цих шифрів вашій книзі, на споживчих якостях книги або її просуванні, і взагалі ні на чому це не позначиться жодним чином. Адже, як тільки книга потрапить у бібліотеку, її обов'язково (і правильно!) зашифрують і будуть використовувати ці шифри за призначенням - саме в бібліотеці.

Тобто, якщо видавництво надає ці шифри (звичайно, якщо вони правильні, а не "взяті зі стелі"), то в такий спосіб воно показує свою серйозність і повагу до бібліотекарів (а не до письменника).
Буквально кілька слів про значок копірайту ©, аж унизу звороту титульного аркуша.
Багато хто вважає цей значок головним підтвердженням авторських прав.

Насправді, значок копірайту не говорить зовсім ні про що. Він наводиться, так би мовити, "за традицією". Його може поставити будь-яке видавництво (або поліграфічна фірма) на будь-яке видання. Жодних правил використання цього значка немає. І відповідно - ніяких заборон на його використання. Нічиїх авторських прав цей значок не захищає, а тільки повідомляє про те, що є людина, якій належать авторські права.
Про авторське право, його захист, у тому числі про роль значку копірайту у цьому процесі докладніше, читайте ось цю статтю.

І ось нарешті ми добралися до "найцікавішого" коду. ISBN.

Його функції значно ширші, важливіші.
Але з іншого боку, багато хто невиправдано вважає його якимось "гарантом". Наприклад, що присвоєння ISBN гарантує письменникові захист авторських прав.
А насправді…

ISBN - International Standart Book Number - Міжнародний стандартний книжковий номер. Це унікальний номер видання в міжнародному реєстрі книг. Причому, якщо книга перевидавалася в іншому році та/або в іншому видавництві, то книзі того ж автора з тією же назвою буде наданий зовсім інший ISBN.
В Україні цей номер надає виданню спеціальна установа - Книжкова Палата України імені Івана Федорова (так само - і в усіх інших країнах діють державні Книжкові Палати). Видавництво придбає ці номери для своїх видань у Книжковій Палаті. Книжкова Палата — це державна установа (причому одна-єдина в кожній країні).

У Книжкової Палати кілька функцій:
1) державний облік книжкової продукції у країні.
2) комплектування і збереження Державного архіву друку — головного сховища всіх видів видань України.
3) видання спеціального друкованого каталогу державної бібліографії "Літопис книг". Це своєрідний реєстр — перелік всіх книг, що вийшли в Україні за певний період.
4) видавати номери ISBN.
(ну і звісно ще багато функцій, але вони не такі цікаві для письменників, а більше - для бібліотекарів та бібліографів).

І саме в цьому полягає головна функція ISBN'у. А саме: якщо книзі привласнений ISBN, то кілька примірників видавництво обов'язково передає в Книжкову Палату. Там видання зберігається вічно, і книга обов'язково буде зареєстрована в системі державної бібліографії — відображена у "Літописі книг".
Звичайно, це престижно, це солідно, це важливо. Це мінімальне свідоцтво певної соціальної функції даного видання. Але цим не обмежуються функції ISBN.

Завдяки цьому номеру будь-яку книгу можна знайти в системі МБА - міжбібліотечного абонементу. Ця система була створена вже досить давно. І діє дотепер. Через цю систему можна одержати в бібліотеці будь-яку книгу (зрозуміло, знову ж таки — таку, яка має ISBN), практично з будь-якої точки Земної кулі. Але, звичайно, не для розваг. При запиті книги через цю систему ви повинні точно вказати, для якої мети вона вам потрібна: наприклад, для вивчення стилістики автора в наукових цілях, для дипломної роботи, для розгляду на секції літературного гуртка й таке інше. І показати, що абсолютно необхідні вам дані ви не можете отримати більш простим і доступним способом.

Здавалося б, із входженням Інтернету в повсякденне життя ця система поступово втрачає своє значення. Але насправді, ще далеко не всі книги відцифровані та викладені в доступному вигляді в Інтернеті.
Номер ISBN також використовують великі (в принципі, не тільки великі) книжкові магазини — як код видання для бухгалтерського й/або складського обліку. Дійсно, навіщо окремо привласнювати товару якийсь код для бухгалтерської / облікової програми, якщо такий унікальний код уже є?..
У зв'язку із цим, якщо ви спробуєте здати під реалізацію в книжковий магазин надруковану (за ваші власні гроші) в якійсь фірмочці книжку без ISBN'у, — то серйозна книгарня саме із цієї причини книгу не візьме.
З іншого боку, треба відзначити, що навіть наявність ISBN'у все одно не гарантує, що та сама книгарня цю книгу візьме під реалізацію.

Трохи вище ми згадували про те, що поступово у зв'язку з розвитком Інтернету втрачає значення система МБА. Але з іншого боку, у зв'язку із цим же процесом значення самого ISBN'у навіть зростає.
Як таке може бути? А ось як. Завдяки цьому номеру книгу можна знайти в Інтернет-магазинах. Більше того, наприклад, широко відомий проект Вікіпедія теж використовує цей номер. І якщо на якійсь сторінці Вікіпедії ви зустріли опис книги, що відразу ж захотіли придбати, то треба клацнути по номеру ISBN у цьому описі. І дуже ймовірно, що ви відразу ж потрапите на потрібну сторінку в Інтернет-магазині, на кшталт Озону або Амазону. Як купувати книги через ці магазини, думаю, отут розповідати не обов'язково.

Звичайно, присвоєння номера ISBN певним чином додає вашій книзі солідності. Тому, якщо ви серйозно подумуєте про письменницьку кар'єру, то намагайтеся, щоб всі видання ваших творів мали цей номер. У майбутньому це, можливо, придасться для "обробки" видавництв для подальшого видання ваших книг.
Більше того. Якщо ви згодом зважитеся вступати в якусь письменницьку організацію, типу Спілки письменників, то одним з найперших і найголовніших умов буде надання декількох книг з ISBN.
З іншого боку, багато маститих письменників, члени цих самих Спілок, що багато видавалися, друкують свої твори, вже зовсім не звертаючи уваги на те, чи наданий виданню ISBN.

Ну, а якщо ви хочете просто надрукувати свій власну збірочку віршів, для подарунків родичам, друзям, знайомим, то цей номер вам швидше за все не потрібний. І ніколи не придасться. Ну хіба, щоб "похвалитися", мовляв: "У моєї книги навіть ISBN є!". А от чи оцінять ваші знайомі даний видавничий нюанс?.. - Вам видніше. :)

Ще кілька важливих моментів. Далеко не кожна поліграфічна фірма, що візьметься друкувати вашу книжку, може надати вашій книзі ISBN. А тільки та, котра зареєстрована в Книжковій Палаті України як видавництво, що платить за цю реєстрацію певні гроші й купує номери ISBN в згаданій Книжковій Палаті.

Саме тому за присвоєння ISBN'у (на відміну від усіх інших кодів і шифрів) видавництво з вас таки візьме певну суму. Якщо, звичайно, ви видаєте книгу власним коштом. А якщо саме видавництво випросило у вас книгу для видання, то плата за ISBN буде його (тобто видавництва) витратою.
Треба уточнити, що вартість одного ISBN досить невелика - близько 30 гривень.

Ще раз підкреслюємо: ISBN авторських прав не захищає й жодним чином не гарантує їхній захист. Це тільки реєстраційний номер.

Таким чином: присвоєння Вашій книжці ISBN з одного боку - дуже важливо та солідно, але з іншого боку жодним чином не пов'язано із захистом авторських прав. І цей номер ніяким чином не допоможе їх захистити у випадку, якщо Ваші авторські права будуть порушені.

Так… Начебто всі варіанти використання й застосування ISBN ми вже розглянули. І тепер ви вже знаєте про ISBN та деякі інші видавничі "заморочки" практично все. І можете самі вирішити, що з них вам стане у пригоді, що можна одержати безкоштовно, що треба тільки для престижу та "понтів", без чого можна обійтися…
У письменників досить часто виникає питання: "А чи можу я одержати ISBN на свою написану книгу?"
Відповідь: Будь-яка людина (письменник, поет...) як фізична особа НЕ МОЖЕ одержати ISBN на книгу (свою або будь-яку іншу).

ISBN - це винятково видавнича "фішка". Вона створена для видавців, магазинів, бібліотек та обліку книг у державі.

Тому цей номер на конкретну книгу може одержати ТІЛЬКИ видавництво /фірма /друкарня /підприємець-видавець, спеціальним образом зареєстровані в державному реєстрі видавців і в Книжковій Палаті України.
Більше того навіть найсерйозніше та найповажніше видавництво не має права торгувати номерами ISBN. Воно має право тільки присвоювати ці номери власним виданням.

Іноді виникає питання: "Де та як можна отримати ISBN безплатно?"
Відповідь: "Ніде та ніяк".

Причому, якщо хтось вам обіцяє надати ISBN безплатно, то це означає, що:
або директор видавництва заплатить за цей номер з власної кишені і вам просто подарує;
або (що не виключено) вам його "намалюють зі стелі", і він не отриманий насправді у Книжковій Палаті. Таким чином - ISBN не виконуватиме своєї функції - реєстраційного номеру в державній бібліографії.
То ось тепер і думайте: чи насправді вам потрібен безплатний ISBN?!

Джерело: Що таке ISBN? Чи захищає він мої авторські права? | Просвіта Херсонщини http://prosvita-ks.co.ua/praktyk....j2gzUZn
Увага! Матеріали захищені авторським правом!
 
АрзаннаДата: Неділя, 21.05.2017, 18:13 | Повідомлення # 5
Подполковник
Група: Адмін
Повідомлень: 107
0
Репутація: 0
Статус: Офлайн
Як захистити авторські права?


Дуже важливий урок практикуму. Розглянемо кілька різних способів захисту авторських прав письменника.
З попередніх уроків нашого практикуму ви вже знаєте, що:
- авторські права виникають у момент створення твору;
- їх можна реєструвати, але можна і не реєструвати;
- захищаються вони абсолютно однаково – незалежно від того, чи зарєстровані;
- всі питання щодо порушення авторських прав вирішуються виключно у суді.

І все-таки часто виникає питання: а може, краще все-таки зареєструвати мої авторські права? Як це найкраще зробити? Чи є більш простий спосіб?

То у цьому уроці практикуму ми і розберемо кілька методів, що дозволять убезпечити себе від порушення ваших авторських прав. Точніше не убезпечити від порушення (такої гарантії вам не дасть ніхто), а захистити ваші авторські права у тому випадку, якщо вони таки будуть порушені.

Перший метод. Найсерйозніший.
Цей метод закріплений у законодавстві України.

Так, Закон України про авторське право і суміжні права вказує, що є спеціальна державна установа, яка «забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони авторського права і суміжних прав, здійснює свої повноваження у межах, що передбачені законом, і виконує такі функції:
<…>
організує приймання і розгляд заявок на державну реєстрацію прав автора на твори науки, літератури і мистецтва, а також на реєстрацію договорів, які стосуються прав авторів на твори, і здійснення їх реєстрації»

Джерело: Сайт ВР, Закон України про авторське право

А постанова Кабміну України від 27 грудня 2001 р. N 1756 «Про державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір» визначає, що такою установою, яка «виконує дії, пов'язані з державною реєстрацією прав автора на твори науки, літератури і мистецтва, а також з реєстрацією договорів, які стосуються права автора на твір, є Державний департамент інтелектуальної власності, що входить складовою частиною до Міністерства освіти і науки».
Докладніше – читайте першоджерело (постанова КМУ, на сайті ВР)

Звісно, що така реєстрація небезплатна (і я не можу навіть приблизно сказати, скільки це коштує). А результатом такої реєстрації стане отримання автором авторського свідоцтва на твір.
Таким чином, найсерйознішим методом реєстрації Ваших авторських прав є реєстрація їх у Державній службі інтелектуальної власності.




Метод другий. Пов’язаний з першим.
На додачу є досить багато посередників – усіляких юридичних контор, які займаються такою реєстрацією. Звісно – не безплатно. Їх можна шукати в Інтернеті.

Різновид другого методу.
Крім того, є різні суспільні організації, товариства із захисту інтелектуальних прав.
Ставайте їх членами, платіть членські внески…




А тепер ви дізнаєтеся про кілька найпростіших методів.

Давайте ще раз згадаємо, що усі питання з порушення авторських прав вирішуються у суді.
А це означає, що, якщо ваші права таки порушені, то вам треба звертатися до суду для їх захисту.
А у суді треба довести, що саме ви – автор цього твору.

Причому ваш опонент – та редиска, яка вкрала ваш опус, та опублікувала під своїм ім’ям, - теж намагатиметься довести судді, що саме вона автор.

Отже на суді вам будуть потрібні докази.
Де їх взяти? І ось для цього є дуже прості методи.

Отже третій метод, дуже простий. Після того, як ви написали свій твір, віддрукуйте його на принтері від початку і до кінця, покладіть у конверт і надішліть самому собі поштою. Краще рекомендованим листом, чи як бандероль.

Коли лист вам прийде, то нехай він так і лежить, нерозпечатаний, у конверті.
Якщо раптом так трапиться, що хтось таки вкраде ваш твір, то цей конверт треба буде розпечатати у суді, у присутності судді. А на конверті – поштовий штамп з датою. І цей штамп є абсолютно безперечним доказом, що ось на цю дату ваш твір існував у такому вигляді.
Що? Аж надто просто?

Ну тоді – трошки серйозніший метод. Але тим не менше – набагато доступніший за перші два.
Четвертий метод – реєстрація за допомогою нотаріуса.
Тут є невеличка хитрість. Насправді, нотаріус не може зареєструвати ваші авторські права. Він не має таких повноважень.

То яким чином треба діяти?
Заходите у контору до нотаріуса і кажете: «Мені треба зареєструвати мій підпис на певному документі». Таку послугу виконує будь-який нотаріус. І коштує вона порівняно небагато (сума залежить від «крутизни» нотаріуса).
Будьте готові до того, що доведеться пройти двох або трьох нотаріусів. Бо вони чомусь лякаються:
- Що?! Мені треба все це читати?!
- Ні. Вам треба тільки зареєструвати мій підпис на цьому документі.
(Я свого часу тільки третього нотаріуса знайшла, якому змогла пояснити, що мені достатньо зареєструвати мій підпис).

Документ, звісно, повинен бути прошитий (нитками, як старі журнали). Приносите із собою паспорт або будь-який інший документ, що посвідчує вашу особу. І робите підпис у присутності нотаріуса. А він – реєструє цей ваш підпис, зроблений у його присутності, ставить свою печатку на документі, робить відповідний запис у своїй нотаріальній книзі. Все.

Така реєстрація вашого підпису на документі – теж наочно показує, що документ у цьому вигляді існував на конкретну дату.
І такого доказу – теж у суді абсолютно достатньо, щоб встановити, який документ існував раніше, а значить - хто насправді є автором твору.

Джерело: Як захистити авторські права? | Просвіта Херсонщини http://prosvita-ks.co.ua/praktyk....j61V3KD
Увага! Матеріали захищені авторським правом!
 
Форум » Літературний » Скринька письменника с кориснощами » Дещо про авторські права та їх захист
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: